10
юли

Съобщение

Съобщение

Римски ден в Археологическия резерват „Деултум”

С Римски ден в Археологическия резерват „Деултум” на 12 юли сред останките на античната колония ще „оживеят“ древни ритуали, занаяти, весталки, легионери, патриции и знатни римляни. С живи картини в играта на времето ще се включи групата за антични възстановки „Осми августов легион” и "Първи италийски легион" към Съвета по туризъм в Свищов.

Демонстрациите на легионерите ще бъдат придружени с възстановки на занаяти – ковачество, монетосечене и др., стрелби с лък, дегустации на древноримска кухня, представяне на римска сватба и др.

Сред останките на Античните терми в светилището на трите нимфи денят ще приключи с изпълнението на Джас формация – Бургас.

Община Средец в партньорство с община Бургас със съдействието на Исторически музей - Средец, по проект „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа” организират Римският ден за гостите и гражданите на Бургаския залив и Странджа. Събитието ще продължи от 17,00 до 21,30 ч. с вход – свободен.

 

Програма:

12 юли 2014

Археологически резерват „Деултум” с. Дебелт , община Средец

 

16:30 ч – Мястото е отворено за посетители;

17:00 ч – Живот и бит в римската империя – пазар, храна, занаяти, ковачи, грънчари;

17:30 ч – Изпълнение на военни команди от Легиона; Представяне на облеклото на древният римски войн, сенатор, и прочее. Продължителност – 20 до 30 минути.

18:30 ч – Пазар на роби;

19:00 ч – Ритуал „Римска сватба“

19:30 ч. – Тържествен марш на Легионите;

20.30 ч. Концерт на „Джаз формация – Бургас„ - Светилището на трите нимфи в Римските терми на Деултум.

 

 

Община Средец осигурява транспорт от 16:30 часа. На паркинга до старото училище в центъра на града.


Contact Us