20
ное

Представиха „Деултум – врата към загадъчната Странджа”

Представиха „Деултум – врата към загадъчната Странджа”

Обновена и модернизирана ще е Археологическата база в село Дебелт на територията на резерват Деултум със средства по Оперативна програма „Регионално развитие” .Проекта се изпълнява от община Средец и  е на стойност над 2 784 000 лева финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”, приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма”.

 Това стана ясно по време на пресконференция днес, на която бе представен проектът „Деултум – врата към загадъчната Странджа”. „Този проект не е най-големият като стойност за Средец, но е най-значим, защото в средата на миналия век, когато Общината е обособена като административната единица, в нея са заложени за развитие промишлеността и традиционните за района земеделие и животновъдство, но учудващо е пренебрегнат туризма.“, каза кметът на Средец  Иван Жабов.

„Природните и исторически забележителности на Средец са безспорни, още повече, че цялото това богатство се намира само на 30 км от Черно море, което прави настоящия проект особено важен за нас. Сигурен съм, че това ще се усети и от жителите на града. Аз като кмет ще преговарям фирмите-изпълнители да вземат на работа хора живеещи в общината.“, допълни още Жабов.Той заяви че заедно с екипа си ще работи за поляризиране  и другите забележителности на територията на общината, като Долмените, Марков камък и Буковския манастир.

  Партньор на община Средец  по проекта е Бургаската регионална туристическа асоциация. Една от основните  дейности по проекта са строително монтажните работи в Археологическия резерват. Строителните дейности са основно по два обекта и са около 2 млн. лева, от които 1.5 милиона лв. са предвидени основно за село Дебелт. Предвидено е  изграждане на Посетителски и информационен център „Гейманова къща” в град Средец. В Археологическия резерват ще бъдат ремонтирани и модернизирани седем сгради.Това ще превърне   Деултум в туристически атракцион и ще направи възможно да бъдат експонирани всички културни ценности, които са открити от археолозите. Ремонтните дейности предвиждат подмяна на дограми, подмяна на ВиК и ел. инсталация, отопление и вентилация, изграждане на Лапидариум, Една от атракциите предвидени в Проекта са участие на посетителите в обработка на керамични фрагменти от археологическите разкопки, както и многобройни сгради за експониране на културните паметници и изграждане на атракциони, където ще бъдат представени римски обичаи. Предвидено е обучение на 4 екскурзовода и аниматори в Археологическия резерват Деултум и двама за работа в просветителския информационен център. Продължителността на проекта е 24 месеца. В презентацията бе наблегнато и на социалната роля на проекта. „Основният проблем в община Средец е безработицата, ще разговарям с фирмите  изпълнители, който предстои да бъде избрани, да наемат  хора от общината, които да участват в дейностите по проекта.Така  ефекта ще се усети по-бързо” гарантира кметът на Средец.

 


ОЩЕ НОВИНИ

12
апр
Contact Us