11
юни

Търсят варианти за спасяване на МБАЛ Средец

Директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков се срещна с граждани ,общински съветници и представители на общинската администрация  в  Средец .Съдбата на местната МБАЛ бе тема на дискусията на ,която  присъстваха  народните представители от партия ГЕРБ Стоян Гюзелев и Галина Милева . Кмета на община Средец инж. Иван Жабов припомни,че заради отрицателен вот на общинските съветници бе пропусната възможността общината да кандидатства по програма за външно финансиране на дейността на здравното заведение .Така бе пропуснат  шанса да бъдат усвоени  близо 800 000 хиляди лева,инвестиция във здравеопазването на територията на общината .Сега няколко месеца по-късно здравното заведение страда от липса на средства ,а шефа му  д-р Чавдар Карабаджаков е внесъл докладна с искане за отпускане на 15 000 хиляди лева от общинския бюджет.Това обаче е в разрез със закона за финансиране на здравните заведения с пари от общинския бюджет стана ясно на срещата.

"Изпуснахте голяма възможност за оборудване на болницата ви с кандидатстването по схемата за безвъзмездна финансова помощ. Нещата с 5 клинични пътеки няма как да се случат, когато прибавим и конкуренцията в лицето на МБАЛ Бургас шансовете са никакви. При 15 хилядно население на общината няма как да се обслужва такава болница",заяви Пламен Цеков.
Според него за да съществува болницата трябва да има поне 4 отделения, едното от които да е "Вътрешни болести". Вариантите да продължи да съществува здравното заведение  според шефа на Здравната каса   са три:да се преструктурира  МБАЛ в Медицински център и ДКЦ,  да бъде учредено  публично-частно партньорство между МБАЛ и община Средец .Като възможност беше посочен и варианта болницата да бъде преструктурирана в отделение част от частно или държавно  здравно заведение на територията на областния център.Доктор Цеков посочи за пример страни като Франция и Испания където подобни решения се прилагат вече доста успешно.


Contact Us