07
фев

Изпълнители от Средец гостуват в Созопол с поздрав за юбилей

Изпълнители от Средец гостуват в Созопол  с поздрав за юбилей

Мъжката битова група "Божур"и младата певица Дана Ангелова ще представят община Средец в юбилейния концерт на Сестри Ставреви в Созопол. Фолклорните изпълнители ще вземат участие в концерта  "От корените на Странджа и морето – песента е дух и светлина в сърцето"на  7 февруари от 17.00 часа в салона на НЧ ”Отец Паисий” в морския град.

С тази проява дуета ще празнува 20 години на сцена ,инициативата е посветена и на инициативата „Бургас - културна столица на Европа 2019”.

Сред изпълнителите, които публиката ще види и чуе ще са странджанските певци Янка Рупкина, Лазар Налбантов, детска фолклорна формация "Нестинарче", Мъжката битова група Царево. Концерта е посветен и на на инициативата „Бургас - културна столица на Европа 2019”.

 Творческата биография на Златка и Ирина Ставреви е много богата.Чародейката на Странджа Магда Пушкарова обявява дуета  за свои духовни дъщери и нейни последователки в изпълнителското изкуство, в последните години от нейният живот тя им дари една голяма част от репертоара си. Сестри Ставреви са първите, които запяват в дует странджанската народна песен. Емблематични остават дуетите ”Деспинка дума майка си”, ”Снощи ходих в Бродилово село” и мн. други. На юбилеен концерт на дует Ставреви Георги Павлов нарича сестрите „Белите лястовици на Странджа” и това определение се налага в цяла Странджа. От 2004 година Златка Ставрева работи към Народно Читалище „Георги Кондолов-1914г.”-Царево. В същата година се сформира с подкрепата и на Тракийската организация Детска фолклорна формация „Нестинарче”, в която се изявяват деца от община Царево. През 2008 година със създаването на Мъжка певческа група ”Георги Кондолов” към НЧ ”Георги Кондолов” се възражда и  мъжкото групово странджанско пеене в морската Общината. Ставрева е ръководител и на  Женска битова група при НЧ ”Г. Кондолов”- Царево, Фолклорен квартет „Китен” и Група за автентичен фолклор при НЧ ”Свобода”-град Китен. През 2010 г. активно работи в първото издание на Международен фолклорен фестивал „Странджа моя люлчина” – град Царево и МФФ „Атлиманска огърлица” в гр.Китен


Contact Us