17
авг

Звън на гладиаторски мечове оглася Деултум

Звън на гладиаторски мечове оглася Деултум

Звън на гладиаторски мечове ще огласи Деултум. Мъжете от групата за исторически възстановки в Свищов ще пресъздадат "Ежедневието на легионера". Демонстрациите на групата от Свищов ще започнат в 10.00 часа на 19-и август. Посетителите на Деултум ще могат да видят какъв е бил живота в легиона от времето на Римската империя.

Гладиатори са наричани мъжете (роби, престъпници или военнопленници в древния Рим), които са били обучавани в школите и са се сражавали помежду си или с диви животни за забавление на публиката.

Гладиаторите се набирали измежду осъдените на смърт, намиращи по този начин шанс да удължат живота си. Сред тях имало и доброволци като бягащи роби или разорени граждани.

Участието в гладиаторска битка било начин гладиаторът да спечели, според представянето си, уважението на цезаря и на публиката.

Събитието е включено в програмата за отбелязване на празника на Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт", община Средец - "Ден на древен Деултум - врата към загадъчната Странджа", който ще се проведе на 19-и август. Това е първото от поредицата събития, с които Община Средец и Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт" в партньорство с Министерство на туризма ще отбележат две значими културно-исторически събития за региона и страната - 30 години Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт" и 15 години от създаването на Общински исторически музей – Средец.


Contact Us