23
мар

Изложба „Българските бежанци в нашата памет“

Изложба „Българските бежанци в нашата памет“

Изложба „Българските бежанци в нашата памет“ гостува в Общински исторически музей – Средец за 26 март - Денят на Тракия.

26 март – Денят на Тракия.  

Ден на почит към тракийските българи - бежанци, съхранили спомена за род и родна земя. Ден на гордост, отбелязвайки годишнина от превземането на Одринската крепост от Българската армия по време на Балканската война (1912-1913). Забележителната Одринска епопея се оказва решаваща за изхода на войната и остава в историята на българското и световно военно изкуство с куража, героизма и изобретателността на българските войни и техните пълководци. С тази победа завършва една от най-блестящите операции на българската армия през Балканската война, която е трябвало да донесе свободата на тракийските българи.

1913 година среща радости и скърби, тя се превръща в година на крайностите, на противоречията, събрала ведно възторжения безкористен героизъм на хиляди българи, тръгнали да освободят поробените си сънародници и трагедията на изгубените надежди...

Бляскавите победи на българската армия и недалновидните политически решения завършват с национална катастрофа за България. Хиляди съдби са разбити, хиляди бежанци от Източна и Беломорска Тракия са принудени да напуснат родните си места, да търсят подслон в пределите на Майка България, пренасяйки болката и съхранявайки родовата си памет!

 

По повод Денят на Тракия, Община Средец и Общински исторически музей на 26 март канят гражданите и гостите на град Средец на откриването на изложба „Българските бежанци в нашата памет“ от 17.00 часа в изложбената зала на „Геймановата къща“, ул. „Димитър Благоев“ № 1 А . Изложбата гостува от 26 март до 26 април 2018 година.


Contact Us