27
апр

140 години от създаването на българската армия в град Средец

140 години от създаването на българската армия в град Средец

Днес честваме 140 години от създаването на българската армия в град Средец, бивше Грудово.  Днес си припомняме славното минало на града ни, когато тук се е намирал най-големият гарнизон на бившата 3-та армия. През годините на миналия век хиляди мъже са служили в Средец.

С лекция, посветена на моментите на храброст и историята на военен гарнизон Средец, ни запозна подполковник Данчо Мешлинков – началник на Военно окръжие Бургас.

Всички гости на честването бяха поканени на изложба „Войнишките сандъци разказват“, разположена в исторически музей „Гейманова къща“. Интересни факти, свързани с тогава действащия гарнизон, сподели и г-жа Красимира Костова, директор на Общинския исторически музей в Средец.

Програмата продължи с тържествено слово от подполковник Данчо Мешлинков и връчване на плакет „Почетен знак на Военно окръжие – Бургас“ на кмета на община Средец – инж. Иван Жабов, който отправи своята благодарност към гостите за признанието и сподели, че този подарък е за всички родолюбци на нашия град.

Празникът завърши с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на загиналите във войните.


Contact Us