18
май

„Фолклорен венец Божура“ - традиция и бъдеще

„Фолклорен венец Божура“ - традиция и бъдеще

И тази година почитателите на странджанско-тракийските песни,  ще имат възможността да им се насладят, по време на Националния събор за надпяване и надсвирване „Фолклорен венец Божура“.  Той ще се проведе на 26 май – конкурсна част в град Средец и 27 май – гала концерт в местността Божура.

На пресконференция, Петя Шиварова - председател на читалищното настоятелство на НЧ „Пробуда - 1897“, обясни важността на събора за нашия регион като основна хранителница на фолклора, неговата история и го определи като „трансфер между минало и бъдеще“. Тя не пропусна възможността да благодари на Кмета на община Средец инж. Иван Жабов за продължаващата подкрепа.

Към момента има записани 99 участници за конкурсната програма, в която за първите места ще се борят младежи от 4 до 19 години, разделени в 4 възрастови групи за индивидуални изпълнители, 4 групи за инструменталисти и 2 групи за детско-юношески фолклорни състави. И тази година, освен 1-ва, 2-ра и 3-та награда, ще бъде присъден Приз „Фолклорен венец Божура“ на най-доброто изпълнение по време на конкурса. Един от участниците ще вземе и приз „Комня Стоянова“, след участие с песен от нейния репертоар. Съюзът на тракийските дружества пък ще връчи Награда за най-добра тракийска песен,  тъй като освен странджански, в конкурса участват и тракийски песни.

Тази година, „Награда от Кмета на община Средец“ за цялостен принос към събора ще получат Съюза на тракийските дружества за заслуги през годините, като един от основните партньори.

По време на гала концерта, гостите на събора ще се насладят на изпълненията освен на призьорите от конкурса, но и на едни от най-големите и доказали се имена на българския фолклор. Част от тях са: Калина Вълчева, Янка Рупкина, Калинка Згурова, Манол Михайлов,  Ваня Дженезова, Златка Ставрева, Радостина Йовкова и други. Публиката ще може да види и Ансамбъл „Китна Тракия“, които пристигат от Хасково по покана на община Средец. Другата приятна изненада за концерта ще е гостуващ състав от Турция от град Визе.

Баби от средецкото село Момина църква ще покажат традиционните си домашни занаяти  на уличка на занаятите до Посетителски информационен център - плетене на чорапи, предене и други. Това са тихи занимания, които по никакъв начин няма да пречат на атмосферата на концерта.

Програма:

26 май /събота/ - гр. Средец, сцената пред НЧ „Пробуда -1897“

09:30 – 18:30 – конкурсна програма

 

27.05.2018г. – местността „Божура“

10:00ч. – Концерт на НЧ „Пробуда-1897“

11:00 – Официално откриване на 26-ти НСТС „Фолклорен венец Божура“ и награждаване

11:30 – Концерт на лауреати и гости на събора


Contact Us