03
мар

С тържествен ритуал и урок по родолюбие Средец чества Освобождението

С тържествен ритуал и урок по родолюбие Средец чества Освобождението

С тържествен ритуал за издигане на националното знаме на Република България започнаха тържествата в Община Средец по случай  Националния празник. Местното духовенство отслужи панихида в памет на  загиналите за свободата на България. Граждани и гости на Средец   положиха венци и цветя  пред паметната плоча на българските герои на площад „България”. Слово по повода празника  произнесе кметът на общината Иван Жабов.” Ще е добре, ако поне на този ден, забравим това, което ни разделя. От нас зависи дали ще вземем онази мъдрост на нашите възрожденци след освобождението , която направи България икономическо и духовно чудо на 19-и и началото на 20-и век, или ще останем заложници на политическа мъст и противопоставяне, които да разпилеят енергията на градивното и позитивното.”подчерта в словото си кметът.

Освен почетната  рота от Военноморска база Атия , в празничния строй своето място бяха заели знаменосците на училища и политически партии. Празника продължи с литературно музикален рецитал „Аз съм българче” в изпълнение на ученици от СОУ”Св.Св.Кирил и Методий” и хор за патриотични песни от бургаската гимназия по електротехника „Константин Фотинов”.Бъларско хоро се изви на  площад "България"  ,когато на сцената излезе оркестър "Средец" и народната певица Яна Иванова.

По случай националния празник възпитаници на ОДЗ "Сежанка", дом" Щурче" и СОУ”Св.Св.Кирил и Методий” изнесоха „Урок по родолюбие”  на сцената на НЧ „Пробуда „. Децата разказаха с танци и възстановка  на откъси от литературни произведения  моменти от българската история и припомниха имената на българските национални герои. Пред просълзените очи на зрителите  на сцената на читалището застанаха Райна Княгиня  и Боримечката , прозвуча „Кървавото писмо” на Тотор Каблешков в изпълнено от петгодишния Стилян. Вълнуващия преразказ на българската история накара публиката да стане на крака и дълго да аплодира малките артисти след финала на спектакъла.


Contact Us