26
май

Започва странджанският събор "Фолклорен венец-Божура "

Започва странджанският събор

На 31 май и 1 юни  в град Средец и местността „Божура” за двадесет и втори  път ще се съберат почитателите на странджанската и тракийска песен. Съборът се организира от Община Средец, Съюза на тракийските дружества в България, Регионалния съвет на тракийските дружества – гр. Бургас, Народно читалище „Пробуда – 1897” и Общински исторически музей – гр. Средец. Фолклорният празник се провежда под патронажа на кмета на община Средец-инж. Иван Жабов .
Съборът надпяване и надсвирване „Фолклорен венец-Божура” има за цел да продължи традицията на странджанско-тракийския край, да стимулира интереса и любовта към богатото фолклорно наследство. В него участват млади изпълнители и инструменталисти разпределени в четири групи и представители на музикални училища и паралелки. На отличените участници ще бъдат връчени Приз ”Фолклорен венец Божура и награда ”От раклата на баба”. С диплом и парична награда Тракийските дружества ще наградят най- добрия изпълнител на и тракийска песен. Частниците в конкурса ще се борят и за I-ва, II-ра и III-та награда във всички групи. Председател на журито ще бъде академик Петко Радев. Младите таланти ще бъдат оценявани и от проф. д-р Стефан Чапкънов, Янка Рупкина , Калинка Згурова , Ваня Монева – продуцент ”Народна музика” при БНР, Мария Градешлиева – директор на НУФИ ”Филип Кутев” гр. Котел и Лазар Налбантов – народен певец.

Тази година специалната  награда на Кмета на община Средец – плакет и парична награда ще получи народната певица Златка Ставрева за активната си дейност на педагог  за приноса и в областта на народното творчество.

Почитателите на фолклора ще могат да се насладят на изпълненията на гост-изпълнителите  на галаконцерта Тодор и Донка Кожухарови и оркестър”Южни ритми”, Янка Рупкина, Калинка Згурова, Ваня Дженезова, Златка Ставрева, Яна Иванова, Керка Тотева, Ирена Станкова, Квартет ”Китен”, ТА”Въжички” гр. Стралджа, Танцов клуб ”Веселие”, ДЮТА ”Искрици”, ТА”Странджанска жарава”, Мъжка и Женска фолклорни групи  при НЧ ”Пробуда – 1897”, МФГ ”Божура”.

 

ПРОГРАМА

31 МАЙ, ГР. СРЕДЕЦ

 

9.30 ЧАСА, НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ ”ПРОБУДА – 1897”

• КОНКУРСНА ПРОГРАМА

 

 

1 ЮНИ, МЕСТНОСТТА БОЖУРА

 

10.00 ЧАСА

• КОНЦЕРТ НА НАГРАДЕНИТЕ УЧАСТНИЦИ ОТ КОНКУРСА

 

11.30 ЧАСА

 – ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

• СЛОВО НА КМЕТА НА ОБЩИНА СРЕДЕЦ

• ВРЪЧВАНЕ НАГРАДА ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛСКИ АНГАЖИМЕНТ И  ОТНОШЕНИЕ КЪМ СЪБОРА

 

12.00 ЧАСА

 – ГАЛАКОНЦЕРТ НА ГОСТУВАЩИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛИ И СЪСТАВИ

 

 


ОЩЕ НОВИНИ

Contact Us